Кой е последният голям шеф след залавянето на "El Chapo"

  • За разлика от "El Chapo", другият лидер на картела Синалоа, Исмаел "El Mayo" Замбада, никога не е бил арестуван и успява да се държи на втори план.

    През последните години, мексиканските сили за сигурност са заловили или убили повечето от наркотрафикантите, които доминират в трафика на наркотици в последните две десетилетия, предаде агенция Ройтерс. Последният пример за това се случи на 8 януари, когато бе заловен Хоакин "Ел Chapo" Гусман, шест месеца след второто си бягство от затвора с максимална сигурност.

    Най-важният капо, който остава на свобода е другият водач на картела Синалоа, 68-годишният Исмаел "El Mayo" Замбада. Антонио Мазарели, представител на Службата на ООН по наркотиците и престъпността в Мексико, го определя като "патриарх".
  • Тайната на Замбада, който никога не е бил арестуван, е поддържането на втори план и харчене на много пари за връзки с политици и полицаи. Той е много внимателен, рядко пътува и избягва по-големите градове. Той също така контролира полицията на щата Синалоа и прави бизнес в много сектори, твърдят анонимни източници.

    В интервю през 2010 г., Замбада призна, че четири пъти почти са щели да го арестуват и потвърди, че е по-внимателен, отколкото неговия приятел Гузман, защото предпочита да умре, отколкото да отиде в затвора.

    Частта от картела Синалоа под контрола на "El Mayo" е семеен бизнес, в който синовете му заемат високите позиции в трафика на наркотици, а дъщерите имат собствен бизнес, според официални източници от САЩ. Няколко от неговите роднини са в затвора, включително трима от неговите наследници, докато други са пострадали насилствена смърт.

    Засега не е известно какъв ефект ще има залавянето на "El Chapo" върху картела Синалоа, дори докато Гузман се бореше с опитите на конкурентите да се разширят, Замбада се фокусира върху поддържане ядрото ​​на властта си в Синалоа.

Станете почитател на Класа