Путин обнародва новата стратегия за национална сигурност на Русия


  • В последния ден на годината, Владимир Путин е подписал указ за нова стратегия за национална сигурност на страната. През октомври 2015 г., Съветът за национална сигурност на Русия съобщи, че президентът е решил да прави промени в стратегията, която е основен документ за планиране развитието на системата за национална сигурност на Русия.

    Според документа, използването на руските въоръжени сили в защита на националните интереси е възможно само ако всички ненасилствени мерки не са сработили, или са били неефективни.
  • Националният приоритет на Русия се състои "в укрепване на статута на водеща световна сила, чиято дейност е насочена към поддържане на стратегическата стабилност и взаимно изгодни партньорски отношения в условията на полицентричен свят", се казва в документа.
  • Отношенията със САЩ. Документът осъжда наличието на "нови заплахи за националната сигурност". Конкретно, текстът констатира, че "изпълнението от страна на Русия на независима вътрешна и външна политика генерира съпротива от страна на САЩ и техните съюзници, които се опитват да задържат своите доминиращи позиции в световните дела.Тези страни провеждат своята политика на ограничаване на Русия чрез политически, икономически, военен и информационен натиск, гласи документът. В същото време, Русия се застъпва за "укрепване на взаимно-изгодно сътрудничество с Европейския съюз и пълноправно сътрудничество със САЩ, на основа на общи интереси, включително в сферата на икономиката".
  • Отношенията с Латинска Америка, Китай и други страни. Новата стратегия за национална сигурност подчертава значението на развитието на отношенията с Китай, Индия, Латинска Америка и Африка. Отношенията с Китай са описани като "ключов фактор в поддържането на глобалната и регионалната стабилност." Също се посочва, че Русия отдава "важна роля на едно привилегировано партньорство с Индия. Русия развива политическото, търговско и военно-техническото сътрудничество със страните от Латинска Америка, Африка и регионалните съюзи на тези народи.“
  • Разширяването на НАТО. Разширяването на НАТО и приближаването на Алианса до границите на Русия заплашва националната сигурност на Русия, се казва в документа. "Засилване на потенциала на НАТО и придаването на "глобални функции, реализирани в нарушение на правилата на международното право", както и "засилването на военната активност на странито от блока, и доближаването на военната му инфраструктура до руските граници, създава заплаха за националната сигурност ", се казва в документа.

  • "Цветните революции". Вдъхновяването на "цветни революции" е една от основните заплахи за националната сигурност на Русия, се казва в документа. Той също така отбелязва, че в съседните региони се развиват процеси на милитаризация и надпревара във въоръжаването и практиката на събарянето на легитимни политически режими е все по-разпространена.

    Що се отнася до Украйна, документът посочва, че "подкрепата на САЩ и ЕС за преврата в Украйна доведе до дълбоко разцепление в украинското общество и появата на въоръжен конфликт."

    Сред другите въпроси, документът предупреждава, че в света се запазва рискът от разпространение и използване на химически оръжия и, че в съседните на Русия територии се разширява мрежата от химико-биологични лаборатории на САЩ .

    Критикува се също "блоковият подход" по който продължава разрешаването на международните проблеми, каета "не допринася за решаване на целия спектър от заплахи и предизвикателства. Активирането на миграционните потоци от страните от Африка и Близкия изток към Европа показа, непоследователността на регионална система за сигурност в Европейско-атлантическия регион построена на база на НАТО и ЕС", обявява текстът.

Станете почитател на Класа