Украйна да престане с оправданията!

Западът няма да изостави украинците - независимо от проблема със Сирия и опитите за общи договорки с Русия. Киев обаче трябва да престане да оправдава пропуските в управлението си с конфликта в Донбас, смята Б. Йохан.

 

 

За пореден път Европа и САЩ демонстрират своята подкрепа за Украйна. Те изпращат следния сигнал: въпреки дипломатическите усилия за постигане на съвместни договорки с Русия във връзка със сирийския конфликт, Западът няма да изостави украинците. Опасенията, че ЕС и Америка можели да загърбят руско-украинския конфликт са неоснователни. Сирия и произлизащият от там терор на ислямистките фанатици не променят факта, че американците и европейците наложиха санкции на Москва в отговор на анексията на Крим и агресията в Донбас.

В същото време обаче на Запад расте неудовлетворението от развитието на събитията в Украйна. По време на визитата си в Киев, вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън обеща на украинците по-нататъшна финансова помощ, която те трябва да използват преди всичко за борба срещу корупцията. Байдън призова украинските власти да победят "раковото образувание с името корупция". "В противен случай демокрацията няма как да бъде изградена", подчерта той. Ясните думи на Байдън пред парламента в Киев показват недоволството на Вашингтон от политиката на украинските власти. И това се отнася както до процеса за мирно уреждане на конфликта в Донбас, така и до реформирането на страната.
Твърде оскъдна равносметка

Тези теми бяха предмет на обсъждане и в хода на състоялото се в понеделник в Брюксел заседание на Съвета за асоцииране Украйна-ЕС, в което участваше и украинският премиер Арсений Яценюк. Там бе решено, че независимо от протестите на Русия, през януари 2016 трябва да влезе в сила споразумението за свободна търговия. Освен това украинците биха могли скоро да се радват и на безвизов режим - при условие, че предстоящият доклад за напредъка на Украйна излезе с положителни заключения.

Този доклад обаче едва ли ще съдържа нещо друго, освен поредните похвали в аванс. Защото Брюксел все още проверява разработените от Киев законопроекти поради причината, че Върховната рада се бавеше твърде дълго с плановете за реформи. Затова и междинната равносметка за едногодишната дейност на правителството на Арсений Яценюк е доста скромна.

В Украйна все пак бяха задвижени някои важни проекти. Беше създадена нова полиция, в която не би трябвало да има място за корупция. Бяха въведени нови правила за регулиране на банковия и енергийния сектор, които бяха известни със сключването на съмнителни сделки. Много други важни реформи обаче така и не бяха осъществени. Същевременно депутатите от правителствения лагер, които блокират тези мерки, стават все повече. В тази връзка Джо Байдън с право напомни на украинските депутати, че на плещите им лежи огромна отговорност.

Не щадете Украйна!

Нито правителството, нито президентът, нито кликите в парламента успяха досега да намерят сили, за да разрушат корумпираната система в Украйна. В тъй нужната съдебна реформа засега се забелязват само някои начални щрихи. Украйна просдължава да е под контрола на олигарсите, които се борят за влияние в политика и икономиката чрез своите невидими с просто око мрежи. Те са проникнали дори в главната прокуратура, както и в тайните служби. Украйна трябва да се отърси от тези структури. Конфликтът с Русия в Донбас не може да продължава да бъде оправдание за недостатъчната воля за реформи.

Европа и САЩ стоят все така твърдо зад Украйна. Политическият прелом обаче не е възможен без радикални вътрешни реформи. Затова Брюксел и Вашингтон не бива да още дълго да галят Украйна с кадифени ръкавици.

DW

Станете почитател на Класа