Конгресът на САЩ слага ръка на ресурсите на други планети и астероидите

Сенатът на САЩ одобри проекта за "космически закон", който разрешава и има за цел да регулира търговското изследване и използването на ресурсите на астероиди и други небесни обекти за печалба. Инициативата, която вече е преминала през Камарата на представителите, е получила единодушната подкрепа на сенаторите.
Съгласно член 402 от документа, публикуван на интернет страницата на Конгреса, на гражданите на САЩ, посветили се на извличане на космическите ресурси, се отпускат "права за кой да е получен ресурс от астероид или друг космически ресурс, включително да притежават, изземват, транспортират, употребяват и продават този ресурс."
Държавният секретар, Джон Кери, министърът на транспорта, Антъни Фокс, както и други служители на федералното ръководство трябва да определят в срок от четири месеца от влизането в сила на закона, кой орган ще изпълнява функциите на "космическа сила". Има и планове за администриране по някакъв начин на "орбиталното движение."
Проектът предвижда изключителната юрисдикция на федералните съдилища в САЩ за евентуални претенции за смъртни случаи, наранявания или материални щети, причинени от космическите дейности, извършвани по лиценз, издаден от властите на САЩ. От друга страна, се отрича САЩ да искат да разширят своя суверенитет върху небесен обект.
Депутатите искат да използват Международната космическа станция за търговската дейност на своите предприемачи. За тази цел, съществуващата станция трябва да остане в орбита "най-малко до 2024", а не 2020, както планират многостранните споразумения за МКС.
Формално проекта ще се върне в долната камара, преди да бъде подписан от Барак Обама, тъй като сенаторите са изменили текста, одобрен преди това. Очаква се камарата да действа бързо, когато получи закона през следващата седмица.

Станете почитател на Класа