САЩ обявяват началото на световната надпревара за арктическите ресурси

Световната надпревара за богатствата на Арктика вече е в ход и е от особен интерес за военните, казва държавният секретар Джон Кери, като гарантира, че Вашингтон ще следи отблизо Китай и Русия и ще адаптира стратегията си за "националната сигурност".
"Бъдещата ни стратегия за национална сигурност също ще бъде засегната от това, което се случва в Арктика. Топенето на полярната шапка отваря морски пътища, които не са съществували", заяви Джон Кери в рамките на среща със студенти в град Норфолк, щата Вирджиния.
"Потенциалът на глобална надпревара за оползотворяване на ресурсите на региона вече съществува", добави той.
През последните години Русия е започнала активно икономическо развитие на нейните северни територии, включително добив на въглеводороди, както и развитието на път през Северно море, което се превръща в алтернатива на традиционните маршрути между Европа и Азия.
"Всеки знае, че Русия вече е поставила неин флаг на дъното на Северния ледовит океан. Други страни - Китай и др. - също са там, с техните кораби, изготвяйки карти за експлоатация на петролните ресурси, природния газ и риболова" каза Кери.

Станете почитател на Класа