Икономиката на ИД: Петрол по $ 26 и собствена валута

Икономическата политика на Ислямска държава показва, че джихадистката организация щателно е разработила своя план за разширяване, преди да започне агресивна кампания за окупиране на територии. Междувременно Западът не може да направи нищо, за да подкопае финансовата система на терористичната група, казват международните медии.
Водената от САЩ международна коалиция повече от година бомбардира Ислямска държава в Ирак и Сирия, но изобщо не s отслабва. Напротив, терористичната група завзема територии и също всичките им активи и ресурси, чрез които получава впечатляващи нива на доходи за нейната икономика, съобщава уебсайта "The Marker".

Например, ИД продължава да продава петрол по $ 26 за барел. В допълнение, групата на екстремистите получава 2.5% данък върху доходите на местни фирми и товарите, минаващи през техните домейни.

Също така, като всяка друга държава, ИД сече собствени монети, циркулиращи "законно" в окупираните територии и населението може да обменя долари в иракски динар или във валутата на халифата. ИД създаде в град Мосул собствена централна банка, даваща заеми за различни цели.

Ислямската държава също контролира основните силози за съхранение на зърно, както и подписаните споразумения със земеделските производители за закупуване на техните култури, като по този начин си гарантира запазването на статута на основен доставчик на храни на нейна територия.

Станете почитател на Класа