Учените създават по-ефективен и точен метод за борба с рака

Британски учени от университета в Манчестър, са постигнали потенциален пробив в лечението на рак чрез създаване на "гранати" активиращи се от топлината и точно доставящи лекарството към тъканите, засегнати от болестта, като се избягва увреждане на здравите клетки.

Екипът от учени е разработил нов метод за лечение на рак, основани на използването на липозоми, малки сферични структури, които носят молекули в организма.

Тези структури са били превърнати в "Биогранати" след запълването им с лекарства против рак, които обикновено се използват в химиотерапията и след добавяне на спусък, който се активира от топлина.

Липозомите са температурно чувствителни и имат потенциал да пътуват безопасно в организма, носейки лекарствата срещу рака. Когато достигнат до "горещата точка" на раковите клетки, спусъкът се активира и лекарствата се освобождават. Това позволява да се транспортират по-ефективно лекарствата за тумори и да се намали увреждането на здравите клетки, казва Костас Костарелос, един от авторите на изследването и професор по наномедицина в университета в Манчестър.

Резултатите от проучванията, проведени от учените, които вече са широко хвалени в академичните среди, ще бъдат представени на конференцията на Националния институт за рака в Ливърпул в неделя.

Станете почитател на Класа