Пол Крейг Робъртс: "Икономиката на САЩ е на път към третия свят"

През 2004 г. известният политолог и икономически екс-съветник на Роналд Рейгън, Пол Крейг Робъртс прогнозира, че "преместването" на работни места от САЩ води до това страната да се превърне в част "третия свят" за 20 години. Минаха само 11 години, но нацията вече "е на път към слизане до статуса на третия свят".

Доказателства за този процес се наблюдават "навсякъде", пише анализаторът на своята интернет страница. През септември Бюрото за преброяване публикува доклад върху доходите на домакинствата в САЩ който показва, че всички класи на обществото "са имали спад в реалните доходи на домакинствата." Някои изчисления показват също, че сега "средният годишен доход на домакинствата реално е под нивата от края на 1960 и началото на 1970-те години."

Крейг Робъртс смята че тгрябва да се помни, че това слизане "възникна по време на предполагаемото икономическо възстановяване от 2009 г. до настоящия момент"

"Недостигът на работни места и ниските заплати са преките последици от преместването на работни места", отбелязва Крейг Робъртс и обяснява, че "под натиска на Wall Street и големите търговци на дребно, американски компании изместват производството си в чужбина, в страни, където евтината работна ръка води до по-високи корпоративни печалби. "

"Изместването на американски работни места в производството бе последвано от софтуерното инженерство, информационните технологии и други професионални услуги", каза експертът. В същото време, не са се появили "обещаните по-добри работни места", които биха могли да заменят работните места предоставени на чужденци.

Крейг Робъртс предупреждава, че "липсата на растеж на реалните доходи на потребителите означава, че няма нарастване на съвкупното търсене, което да даде тласък на икономиката." В допълнение, правителството "е длъжник на всички нива". Аналитикът заключава, че поради това явление "икономическата и социалната инфраструктура се разпада, включително семейството, върховенството на закона, както и отчетността на правителството."

Станете почитател на Класа