Турция, накъде?

Турската изборна сага продължава. Ще успее ли Ердоган този път да наложи своята воля, след като кюрдите вгорчиха живота му на предишните избори през юни? Страстите са твърде разгорещени, а страната е силно разединена.

 

 

57-годишният Ахмет Соргун от Кония е почти сигурен, че ще влезе в парламента. На последните избори Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ спечели в Кония 66 процента от гласовете. Според Ахмет Соргун е най-добре този изборен резултат да се повтори и то в цяла Турция: "Населението иска преди всичко стабилност, а тя може да се осигури най-добре от еднопартийно правителство на ПСР", казва той.

Соргун е убеден, че партията на Ердоган ще спечели абсолютното мнозинство. Ръководителят фондация „Хайнрих Бьол" в Истанбул Кристиан Бракел смята тази оценка за нереалистична. "Ако може да се вярва на социологическите проучвания, изборните резултати няма да се различават съществено от тези през юни. Прокюрдската Народна демократична партия /HDP/ отново ще прескочи десетпроцентната бариера и така ще осуети възможността на ПСР да получи абсолютно мнозинство", казва той.

Кюрдите постигнаха исторически успех

На изборите през юни HDP постигна историческа победа. За първи път в историята на републиката, прокюрдска партия успя да влезе в парламента. Експертът по въпросите на Турция Гарет Дженкинс твърди, че това е впечатляващ успех. "HDP успя да обедини своята традиционно лява политическа програма с подкрепата си за кюрдския национализъм. При това тя спечели не само гласовете на голяма част от консервативните кюрди в източната част на страната, но и тези на редица светски настроени и либерални турци", казва той. А това е огромен успех, защото въпросните две групи избиратели обикновено са диаметрално противоположни в нагласите си.

Успехът на HDP улучи по много болезнен начин самоувереността на управляваща партия. За първи път, откакто пое властта през 2002 година, религиозно-консервативната ПСР беше принудена да търси коалиционен партньор. Преговорите обаче се провалиха. Чия беше вината за това? Юсуф Халачоглу от националистическата МНР е убеден, че виновник за новите избори е президентът Ердоган: "Премиерът Давутоглу вече беше одобрил съставянето на коалиция, но Ердоган постоянно му се месеше. Освен това президентът наруши наложения му от конституцията неутралитет", казва той.

Марионетката Давутоглу

Кристиан Бракел допълва, че действията на Ердоган са отблъснали много от собствените му привърженици: "Много членове на партията, в това число и самият премиер Давутоглу, искат да се състави коалиция. Твърде съмнително е обаче дали те ще успеят да се наложат", казва той. Много наблюдатели смятат, че премиерът Давутоглу е твърде слаба политическа фигура, за да се наложи. Социологически проучвания сочат, че турците нямат голямо доверие в своя премиер. Едва 4% от анкетираните смятат, че той е подходящ за министър-председател. 30% биха предпочели на този пост Ердоган.

Отново пламналият кюрдски конфликт, както и атентатите в Анкара внасят допълнителна нестабилност в страната. Стигна се дотам, че различните лагери взаимно се обвиняват за атентатите. "Тези, които мразят ПСР, вярват, че тя носи вина за атаките. А хората, които подкрепят управляващата партия, виждат в атентатите доказателство за съществуването на съзаклятия срещу нея", казва Гарет Дженкинс.

DW

Станете почитател на Класа