Този страховит криптографски пъзел притеснява сърфиращите в интернет

Един от авторите на блога GadgetZZ.com получил писмо от Полша с тайнствено CD. На диска с черен маркер е написан код, подобен на сериен номер. След като поставил диска в компютъра блогърът открил страховито видео, съдържащо странни криптирани съобщения и показващо един мъж, облечен в лекарски костюм от седемнадесети век.

Мистериозното видео показва мъж с фенер в ръка. Той е в очевидно изоставена сграда и по стените могат да се видят различни криптирани надписи.

Блогърът призовал интернет потребителите да помогнат да дешифрира съобщението. Петицията е отекнала: един сърфиращ анализирал видеото чрез спектрограма и е установил фразата "Ти вече си мъртъв".

Друг потребител се опитал да разчете знаците, които се появяват във видеото и е установил, че кодът E2-E3-F3 F1-D1 C4 F3xF7, е мат в четири хода от шахмата. Също така други потребители на мрежата са намерили координатите 38.897709, -77.036543, на Белия дом във Вашингтон.

Фразата "написана" в морзов код "Red lipslike tenth" е анаграма на "убий президента" ("kill the president").

Има и интернет потребители, които предполагат, че старинният лекар може би предава морзов или двоичен код, чрез светлините на фенера.

Много потребители са се опитвали да разгадаят мистерията. Въпреки това, за сега остава загадка произхода на видеото и какво точно означава.

Станете почитател на Класа