САЩ извършиха първи тест на системата за противоракетна отбрана в Европа

САЩ са провели първите тестове на системата за противоракетна отбрана в Европа, която е унищожила балистична ракета в Северния Атлантически океан, както е докладвано от пресслужбата на ВМС на САЩ.
Разрушителят USS Ross успешно прихвана балистична ракета в Северния Атлантически океан по време на морските маневри Missile Defense Forum Maritime на 20 октомври 2015 г., съобщава в изявление пресслужбата на ВМС на САЩ .
"Това е първото стартиране на ракета прехващач Block водена от IA Standard Missile-3 (SM-3) на полигон извън САЩ и първото прихващане на балистична ракета в Европейския театър", обяви пресслужбата.
По отношение на разширяването на система за противоракетна отбрана в Европа от страна на САЩ, руският заместник-външен министър Сергей Рябков коментира, че Вашингтон "измисля извинения", за да го оправдае, припомняйки, че системата има "ясна проекция на руска територия. "
"Правителството на САЩ изобретява изкуствени извинения, за да обоснове своето решение да се пристъпи към създаване на система за противоракетна отбрана в Европа и да се увеличи темпа на разширяване, което е взето под влиянието на други мотиви ", каза Рябков.

Станете почитател на Класа