Кой има полза от спада на цените на петрола?

Тази година цената на суровия петрол е паднала брутално: от цифри над 100 $ за барел, сега е под 50. Министерството на финансите на САЩ в доклад, изготвен наскоро, разкрива кои страни се възползват от ниските цени на петрола.

Според тримесечния доклад на Министерството на финансите на САЩ до Конгреса "За международната икономика и лихвените проценти", резкият спад на цените на петрола, през тази година е довел до значителна промяна в динамиката на паричните потоци по целия свят.

Според Министерството на финансите, основните бенефициенти от по-ниските цени на петрола са азиатските страни, като общо са спестили 340 милиарда долара за шест месеца. Китай е похарчил 120 млрд по-малко за петрол през първата половина на годината, Япония е спестила 76 млрд, а Индия и Южна Корея - 44 и 36 милиарда долара съответно.

Страните от Европейския съюз са изразходвали за закупуване на суров петрол 142 милиарда долара по-малко в сравнение с миналата година. Германия, чиято икономика е най-мощната в Европа, икономисва 50,млрд, 20 милиарда е спестила Испания, а Италия и Франция - 16 и 12 милиарда съответно.

САЩ, които продължават да внасят суров петрол въпреки бума на шистовия петрол, са платили за суровината 110 милиарда по-малко.

Междувременно страните износителки на петрол са претърпели тежки загуби. Най-голямата загуба е на Саудитска Арабия: царството е записало спад в петролните приходи от 150 милиарда долара през последните шест месеца. Другите страни от Персийския залив са загубили общо $ 130 милиарда.

Станете почитател на Класа