Пукнатини в коалицията? Канада планира да прекрати бомбардировките в Сирия

В първата си пресконференция след победата на изборите, новият министър-председател на Канада и лидер на Либералната партия Джъстин Трюдо заяви, че Канада ще изтегли своите военни самолети от Сирия, пише вестник "Гардиън".
Джъстин Трюдо обяви, че е имал разговор с американския президент Барак Обама по време на което го предупредил за намерението си. Въпреки това, новият премиер не уточни датата на изтеглянето.

"Поемам ангажимент да продължим отговорно участието си в борбата срещу ИД, но Барак Обама също така разбира ангажиментите, които са поети за отмяната на мисията на Канада в Сирия," каза Трюдо.

Досега шест самолета CF-18 на канадските ВВС участват в бомбардировките на водената от САЩ коалиция срещу екстремистите в Сирия. Канадските самолети трябва да останат в региона до март следващата година.

В рамките на борбата срещу тероризма, Канада е разположила също 70 командоси от своите специални сили, които да обучават кюрдските бойци в Северен Ирак. Според изявленията на министър-председателя, тази мисия ще бъде продължена.

В официалното изявление от разговора между Трюдо и Обама се заявява "Двамата лидери се споразумяха за необходимостта от задълбочаване на вече силната връзка между Съединените щати и Канада и обещаха да подкрепят съвместните усилия на двете страни за насърчаване на търговията, борбата с тероризма и за смекчаване на измененията на климата. "

Станете почитател на Класа