Проучването, разкрило най-голямата измама на Volkswagen

Проучване на вредните емисии на екип от инженери от Университета на Западна Вирджиния (САЩ) разкрило една от най-големите измами в историята на корпоративния свят, с участието на германския автомобилен производител Volkswagen.
След обиколка на 4000 километра от границата на Мексико до Канада на борда три дизелови коли Volkswagen Passat, Volkswagen Jetta и BMW Х5, Западно Вирджинския университет показа в доклад, че немската фирма изкривява резултатите за контрол на замърсяването.
С помощта на Преносима система за измерване на емисиите (PEMS), прикрепена към превозните средства, учените са успели да съберат данни по време на курса и да ги сравнят с тези, предоставени от немската компания. Така се стигнало до заключението, че емисиите на азотен оксид (NO) превишават с до 35 пъти позволените и не съвпадат с официалните доклади.
Очевидно автомобилът имал специализиран софтуер, позволяващ да активира система от вътрешни механизми и по този начин да отчете стойности за емисиите в рамките на позволените граници.
"Не открихме софтуера, ние измервахме в лабораторията и на улицата и сравнявахме. Разликата е огромна" казва Francisco Posada, координатор на изследването от ICCT -Международния съвет за чист транспорт.
Американската агенция за защита на околната среда (EPA), след получаване на резултатите, заяви: "Volkswagen е нарушил Закона за чистотата на атмосферния въздух и се предполага, че на пазара в САЩ от 2008 г насам са около 482,000 превозни средства с устройството.
Компанията, която призна за измамата, търси начин да си възвърне доверието на потребителите, на фона на хилядите дела и съдебни производства, които я очакват.

Станете почитател на Класа