Западът подценява военната мощ на Русия

Руската армия е по-силна, отколкото си мислеха военните анализатори на Запад. Това е така, защото те подцениха военната реформа, извършена от Москва, казва Густав Грессел, експерт на Европейския съвет за външна политика.
В доклада на Грессел се подчертава, че западните анализатори насочиха вниманието си върху процеса на превъоръжаване на руската армия, едно от най-слабите места на военната реформа. С отделянето на твърде много внимание на този фактор, експертите си съставили погрешното заключение, че военните реформи на Москва като цяло са неуспешни.
Западните стратези пропуснали други ключови точки на Руската военна реформа, като подобрения в обучението на служещите и оптимизиране на структурата на армията и на броя военнослужещи. Всички тези мерки помогнаха да се намали бюрокрацията във въоръжените сили и значително да се съкрати времето за мобилизиране на войските.
Проучването показва, че повишаването на професионализма в армията е изиграло важна роля в способността за използване на по-сложно военно оборудване и повишаване на готовността на елитните войски за борба.
"Руската армия никога не е провеждала такова бързо преобразуване от 30-те години на миналия век," заключава докладът.

Станете почитател на Класа