Русия и Европа подготвят съвместна мисия на Тъмната страна на Луната

Европейската космическа агенция (ESA) обяви, че ще се присъедини към амбициозния план на Русия да колонизира Луната с предоставяне на ключова технология за проучвателската мисия, планирана за 2020 г. ESA също може да помогне да се изгради постоянен пост на Луната.

Мисията на Руската космическа агенция Роскосмос Moon 27, се състои от роботизиран модул, предназначен да се прилуни в гигантски кратер върху тъмната страна на Луната. Наличните ресурси на кратера могат да бъдат използвани от бъдещите обитатели на Луната.

Според представители на ESA, космическата агенция ще осигури за мисията системи за пилотиране и кацане, използващи лазерна системи, набор от усъвършенствани камери за избор най-доброто място и революционна сонда в състояние да пробива до два метра под лунната повърхност. Също така ще изгради европейска лаборатория на борда, за да се анализират пробите веднага.

Въпреки, че учени и инженери вече работят по плановете за проекта, европейските служители ратифицират тяхното участие в 27 Moon мисия само до края на 2016 г. Представителите на ЕКА и Роскосмос твърдят, че, ако бъде одобрен, Moon 27 ще е само тест на сътрудничеството между космическите агенции и ще е стъпка към по-големи цели, като пилотирана експедиция до Луната, планирана за 2030.

Станете почитател на Класа