Обама и Камерън, "слаби и объркани"

Колумнист за списание "Спектейтър" смята, че президентът на САЩ Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън, "изглеждат слаби и объркани" пред решителната и внезапна операция, разгърната от Русия в Сирия.

"Нерешителността на САЩ и Великобритания създаде политически вакуум, който Путин е запълнил с твърда стъпка", пише Оуен Матюс в своята статия за списание Спектейтър.
"Вместо триумф на демокрацията и прогреса получихме насилие, бедност, социална катастрофа. цитира колумнистът посланието на руския лидер.

В статията си Матюс прави преглед на факторите, които определят тази слабост и объркване на Запада, който изглежда се колебае да предприеме сериозни стъпки.

"Русия е била права за Ирак и Либия, докато САЩ и Великобритания - определено не", тъй като смяната на режима "не е променила към по-добро Близкия изток", а Русия предупреждава за това в продължение на много години.

Матюс предполага, че най-важното нещо е, че Русия знае кои си съюзниците и враговете й, за разлика от САЩ и Обединеното кралство. Освен това, авторът подчертава, че западната идея за смяна на политическия режим в Сирия изглежда неразумна, като се има предвид общия срив и слабостта на местните сили, обучени от САЩ в Афганистан, Ирак или Либия.

Журналистът посочва, че единственият ефективна военна група, която се радва на подкрепата на САЩ на сирийска почва са кюрдите от Единиците за народна защита (YPG). Въпреки това, САЩ също не са в състояние да предотвратят Турция, съюзник в НАТО, да бомбардира кюрдската група заради предполагаеми екстремистки дейности.

Според автора на статията, политиката на руския президент Владимир Путин е да не поддържа нито една от въоръжените групировки, които "се опитват да решат вътрешните проблеми чрез сила, тъй като в региона може да се потопите в хаос ". "Кремъл има неприятното чувство, че тези въоръжени групи са подкрепяни от чужбина и ситуацията може да достигне до задънена улица", защото "никога не знаем истинските цели на тези" борци за свобода "" цитира Матюс руския президент.

Станете почитател на Класа