Русия и Китай експулсират долара от световната търговия

Една от най-големите заплахи за САЩ е загуба на ключовата роля на долара в международната търговия, инвестициите и резервите на централните банки. Русия и Китай активно лишават долара от тази роля според портала T24.

Китай и Русия започнаха замяна на долара в двустранната си търговия през 2011 г., постигайки миналата година споразумение за размяна в обем 150 000 милиона юана (25 милиарда долара).

Тази година Централната банка на Русия е похарчила голяма част от своите доларови резерви чрез продажбата на 20 на сто от американските си облигации. Китай предприе подобни стъпки, похарчвайки резерви за около половин милиард долара.

След решението за девалвиране на юана, Централната банка на Китай продаде значителни активи, деноминирани в щатски долари, уж за ограничаване на спада в Шанхай и Шенжен. Именно това решение, породи тревога в международните фондови пазари.

Подчертава се и значението на един нов руски проектозакон за изключване на щатския долар и еврото в сделките между Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Станете почитател на Класа