Съюз между Русия и Китай - кошмар за Япония?

След като загуби икономическото лидерство в региона в полза на Китай, Токио изразява загриженост от все по-силния съюз между Русия и Китай, които биха могли да придобият статут на световна противотежест, казва професорът от Московския държавен институт за международни отношения ( MGIMO) и бивш руски посланик в Япония Александър Панов.

Според Панов съюзът на Русия и Китай ще бъде "кошмар" за Япония, което обяснява, защо японският премиер Шиндзо Абе подкрепя антируските санкции. Въпреки това, Токио спешно трябва да установи диалог с Москва за да се предотврати по-нататъшното сближаване между Пекин и Москва.

Панов заявява, че Франция и Германия са подкрепили инициативата на Абе за сближаване с Москва, но основният им съюзник - САЩ, засега мълчи. След като обявиха готовността си за диалог с Русия, "японците в продължение на няколко месеца упорито повдигаха въпроса за посещение в Токио на руския президент Владимир Путин," припомня професорът.

Според експерта, Япония, която е втората по големина икономика в света, започна да поглежда към Русия, след като загуби влияние в региона. "Японската национална гордост е наранена от китайското господство и сега се стреми да балансира по някакъв начин политиката си към Русия, отдалечавайки я от Китай, за да ограничи развитието на азиатския гигант", каза Панов.

Станете почитател на Класа