Търсенето на "El Chapo" Гусман може да има странен обрат

В понеделник, синът на наркотрафиканта Хоакин "El Chapo" Гусман е публикувал в Twitter снимка, на която изглежда са двамата заедно в Коста Рика. Но наблюдателите в Мексико се съмняват, че един от най-издирваните мъже в света е в състояние да се отправи на юг и да се наслади на време с детето си.

Моментната снимка се появява по-малко от два месеца след като Гусман избяга от затвор с максимална сигурност в централната част на Мексико. Въпреки това, историята на снимката и местонахождението на Гусман станаха още по-сложни два дни по-късно, когато се появиха сведения от мексиканския щат Табаско, че човек с физическа прилика с Гусман бил ранен при катастрофа с кола и откаран в болница, но е избягал преди полицията да пристигне.

Логично е, че пътуванията, особено в чужбина, все още са опасни за шефа, когото бягството превърна в един от най-издирваните мъже в света, с милиони долари награда за главата му. Затова един от въпросите, който възниква сега е защо беглец наркотрафикант и лидер на картела Синалоа би рискувал да остане извън територията на своята организация.

Освен това, президентът на Гватемала Ото Перес Молина, - понастоящем в затвора разкри, че Гусман предлагал значителен подкуп, когато наркодилъра бива арестуван. Перес Молина, пенсиониран армейски генерал призна, че е ръководил операцията по залавянето на капо.

"El Chapo" Гусман прекара осем години в затвора, след първият му арест преди да излезе, благодарение на подкуп през 2001 г. Той избягва ареста в продължение на 13 години, преди да бъде заловен през 2014 г. Въпреки своите огромни финансови ресурси някои наблюдатели, както и висш служител на американската Агенция за борба с наркотиците, смятат, че е вероятно най-важният капо на Мексико все още да се крие у дома в Синалоа.

Станете почитател на Класа