Защо Ислямска държава унищожава важни исторически паметници?

Френско-ливански археолог разкри основната причина терористите на Ислямска държава да изтриват от лицето на земята великите паметници на древната история в Сирия и Ирак
Археологът Фарчах Джоан разказа пред вестник "Индипендънт" как ислямисти продават статуи и други артефакти с историческо значение на международните дистрибутори. По този начин за тези уникални реликви те печелят огромни суми, а след това взривяват храмовете и древните сгради, за да прикрият доказателствата за грабежи.

"Антики от Палмира вече са в продажба в Лондон. вече в Европа има сирийскии и иракски антики, заграбени от Ислямска държава. В последващото унищожаване на исторически паметници са скрити доходите на терористичната група", продължава специалистът.

Ислямската държава, която контролира голяма част от територията на Сирия и Ирак, завзе древната Палмира, обявена от ЮНЕСКО за световно културно наследство, през май миналата година, след като правителствените войски се оттеглиха под интензивни атаки на джихадистите

В края на август, терористите обезглавиха един от водещите археолози на древния сирийски град и взривиха древния храм на Баал Шамин, построен през 17 –та година от новата ера.

Станете почитател на Класа