САЩ "Нашата противоракетна система няма да работи"

Въпреки че харчат милиарди долари за противоракетна отбранителна система от последно поколение, командири на NORAD признават, че са почти неефективни за предотвратяване на нападение.
"Ние направихме невероятни постижения в противоракетната отбрана", отбеляза адмирал Уилям Гортни, ръководител на NORAD, по време на конференция по въпросите на космическата и противоракетната отбрана, цитиран от портала "Breaking Defense". Успехите включват разработването на ракети-прехващачи SM-6, способни да свалят балистични ракети.
Въпреки това, тези системи за отбрана са толкова изключително скъпи, че Гортни даде тревожното заключение: "Всичко това е не само непосилно като цена, но няма да работи. Ние ще загубим битката с настоящата ни стратегия."
Решението е да се приложи офанзивна система като защитен механизъм, на два етапа.
Първо, NORAD обмислят организирането на глобална мрежа за бърз пренос на данни за потенциални цели. Този тип мрежа е в процес на изграждане през последните десет години, макар и с малък напредък.
Втората фаза е стратегия, която използва ориентационни данни, така че NORAD да идентифицира ракети, преди те да бъдат изстреляни, и да инициира превантивна атака срещу съоръженията за изстрелване.
Въпреки, че командирът не уточни каква заплаха може да затрудни работата на NORAD, когато говори пред Сенатската комисия по въоръжените сили на САЩ, той намекна за нарастващата способност на Русия.
"Ако тези тенденции се запазят във времето, NORAD ще се изправи пред повишен риск за нашата способност да защитим Америка срещу заплахите по въздух, по море и от руски крилати ракети", каза той.

Станете почитател на Класа