Обама: Хаменей не ни е приятел

Американският президент Барак Обама заяви в неделя, че опонентите на сделката за ядрената програма на Иран не трябва да смятат Аятоллах Али Хаменей за приятел, защото „не договаряш сделки с приятелите си". Това той направи в интервю за CNN.

„Не договаряш сделки с приятелите си. Преговаряш по тях с враговете си", каза Обама пред интервюиращия от американската телевизия.

Опоненти на споразумението – включително републиканци, някои от известните демократи като сенатора Чък Шумер от Ню Йорк, както и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху – често изтъкват довода, че на върховния лидер на ислямската република не може да се вярва.

Администрацията на Обама защитава тезата, че верификацията на споразумението се гарантира от проверките на инспекторите на МААЕ, а не просто на доверие.

По време на интервютo Обама бе попитан какво мисли за снимка в Twitter, публикувана от профила на Хаменей, на която американският президент е нарисуван с револвер в ръката, насочен към слепоочията му.

„Суперсилите не отговарят на провокации. Суперсилите се фокусират върху това, какво е нужно, за да се защити националната сигурност, и националната сигурност на нашите съюзници и приятели", каза още американският президент.

Станете почитател на Класа