Ще се превърне ли Македония в демократична държава?

 

Управляващи и опозиция в Македония се договориха за преходно правителство и предсрочни избори. Сега големият въпрос гласи: ще бъде ли спазена тази поредна уговорка?

 

Еврокомисарят Йоханес Хан пропусна среднощния полет за Брюксел, но неговата упоритост даде резултати: след 12-часови маратонски преговори лидерите на четирите основни партии в Македония набелязаха план за излизане от кризата. Предсрочните избори ще се проведат на 24 април 2016 г., като преди това, още през септември, опозицията ще се върне в парламента. До 15 септември със съгласието на четирите партии ще бъде назначен специален прокурор, който ще започне разследване на аферата с подслушването. Сто дни преди изборите, до 15 януари 2016 г., ще бъде назначен и преходен министър-председател от ВМРО. Още през октомври обаче социалдемократите от СДСМ ще влязат в 5 министерства: те ще предложат министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика, а заместник-министри с право на вето ще имат в министерствата на финансите, земеделието и информационното общество и администрацията. Това са основните точки на договора, който в около 1 часа след полунощ бе постигнат на лидерската среща с посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан.

"Това е забележителен ден за вашата страна. Постигнахме споразумение, подписано от лидерите на най-големите четири партии и аз съм доволен от постигнатото. Споразумението ще даде възможност за по-нататъшно разширяване на препоръката за започване на преговори за членство в ЕС", подчерта Хан. Той съобщи, че следващата седмица в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета на ЕС, на което ще се обсъдят необходимите реформи, а диалогът на високо равнище ще продължи през септември, след което ще излезе докладът за напредъка на страната. За постигнатото споразумение Хан разговарял с помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. "Нашите американски приятели потвърдиха подкрепата си, но трябва да се каже, че това е европейски договор и че всички партии са допринесли за него", каза Хан.

Победители са и СДСМ, и ВМРО-ДПМНЕ!

И политическите опоненти са доволни от постигнатото споразумение, но по различен начин коментират детайлите в договора. Онова, което опозиционният лидер Зоран Заев нарича "оставката на Груевски сто дни преди изборите", самият Никола Груевски обяснява като "системно решение, което ще важи за всички следващи избори". Той обвини СДСМ заради всевъзможните опити да провали споразумението от 2 юни. "ВМРО-ДПМНЕ поставя интересите на държавата над личните и партийните, знаейки, че СДСМ ще се възползва от всяка най-малка възможност да избяга от изборите, че тяхната цел е непрекъсната криза, която ще подкопае нашата икономика, защото те виждат своя шанс единствено в атмосферата на дестабилизация. Договорихме се СДСМ да даде предложение за служебен министър на вътрешните работи, като това ще е човек, който не е свързан с нито една политическа партия", каза Груевски на нощната пресконференция и заяви, че партията му ще спечели изборите през април.

С победен тон говори и лидерът на СДСМ. Със споразумението, според Заев, се потвърждава всичко, което неговата партия непрекъснато повтаряла: че Груевски и неговите сътрудници управляват по престъпен начин и че не печелят, а крадат изборите. "Това, което обещахме, го постигнахме. Груевски ще подаде оставка и няма да оглави правителството, което ще организира изборите на 24 април", каза Заев. Той обяви, че работни групи от двете партии ще се договорят за наложителните промени в Македонското радио и телевизия МРТ, в Агенцията за аудио и аудиовизуални услуги, в антикорупционна комисия и други. Социалдемократите заявиха, че повече няма да публикуват транскрипциите на подслушани разговори, но непубликуваното ще бъде предадено на новия специален прокурор. Заев благодари на всички протестиращи, които участваха в "Лагера на свободата".

Суетите паднаха

През изминалата нощ паднаха политическите суети и завършиха партийните надлъгвания, смята високопоставеният македонски дипломат Георги Мисайловски, според когото споразумението отваря врата към възстановяването на демокрацията в Македония. "Дали това наистина ще стане, зависи от нашата все още недостатъчно развита демократична култура. Властите гледаха на настойчивостта на Брюксел и Вашингтон за провеждане на предсрочни избори само като на инструмент за излизане от кризата без съществени промени. А не като на убедеността на международната общност, че в Македония са необходими принципни реформи”, казва Мисайловски. Той вярва, че натискът на ЕС и САЩ за осъществяване на постигнатите споразумения ще продължи, че мерките за наблюдение дори ще се увеличат, а предвидените срокове не могат да се пренебрегнат. "В противен случай политическата криза може да получи нежелано продължение. Куманово беше последното предупреждение. Брюксел и Вашингтон няма да го позволят. Споразумението не е повод за еуфория, а основа за действие", обобщава Мисайловски.

Боян Маричич от Македонския център за европейско образование вижда в постигнатото споразумение отправна точка за решаване на кризата и облекчаване на политическата ситуация: "Няма значение как ще се тълкува този договор в проправителствените кръгове. На практика той означава едно: до изборите през април ще бъдат създадени механизми за контрол и инструменти с изпълнителна власт за ограничаване на могъществото на Груевски. Ще се ограничат възможностите за злоупотреби с полицията и с държавния бюджет, ще бъде отслабен традиционният предизборен натиск на властта върху гражданите и по-специално върху публичната администрация", констатира Маричич. Според него мандатът на преходното правителство от 100 дни е недостатъчен за сериозни реформи, но стига за ограничаване на част от силата на настоящата номенклатура.

"Пазители на договора"

"Ресорите, където опозицията ще има министър или заместник-министър с право на вето, са най-ключовите, а трябва да бъдат и най-динамичните в ежедневната практическа борба за осъществяване на постигнатото споразумение. Най-голямата опасност е, ако премиерът Груевски и ВМРО-ДПМНЕ решат да не прилагат договореностите. Точно тук е най-важната роля на институциите на ЕС, които ще трябва ежедневно да бдят именно като "пазители на договора", заедно с представители на опозицията, които ще влязат в преходното правителство. Ако всички бъдат на висотата на тази важна мисия, Македония ще получи нов шанс да се превърне в демократична, европейска и уредена държава", уверен е Маричич.

 

DW

Станете почитател на Класа