Русия нарече "провокация" теста от САЩ на атомна бомба

Изпитването на атомна бомба, проведено от САЩ е "провокация", която показва увеличеното военно присъствие на НАТО в близост до границата на Русия, заяви в понеделник руското министерство на отбраната.
"Американските акции са откровено провокативни и противоречат на изявленията на Вашингтон за пълно ядрено разоръжаване", каза руският заместник-министър на отбраната Анатоли Антонов, цитиран от РИА Новости.
Така той се позова на теста на атомната бомба B61-12, който армията на САЩ проведе в щата Невада. "Една от характеристиките на теста е, че носител на бомбата е F-15E, което предполага, че се прави за да развие способността да използват такова оръжие от самолети на НАТО, разположени в Европа".
Според Антонов, тестът показва плановете на САЩ да поддържат в Европа ядрени оръжия, които могат да достигнат територията на Русия. "Под прикритието на измислена руска заплаха, САЩ не само увеличава военното присъствие на НАТО в близост до западните граници на Русия, но и модернизира ядрения си арсенал", заключи руският представител.

Станете почитател на Класа