Гърция: Каква е сделката?

Лидерите от еврозоната постигнаха съгласие за една трета гръцка спасителна сделка след маратонски преговори в Брюксел.
Гърция спечели условно споразумение да получи до € 86 милиарда през следващите три години, но срещу значителни отстъпки в замяна - и последствията за гръцката икономика изглеждат ще бъдат мащабни.
Какви са основните области на икономическата реформа, предвидени от сделката?
С две думи: данъчно облагане, пенсии, пазарът на труда, банки и приватизацията.
Споразумението се отнася за "оптимизиране на системата на ДДС и разширяването на данъчната основа, за да се увеличат приходите". Изглежда, че още елементи ще бъдат включени във върховата ставка на ДДС от 23% в страната, включително ресторантите, а популярните ваканционни дестинации на гръцките острови, вече няма да ползват от по-ниска ставка на ДДС. Корпоративният данък също ще тръгне нагоре, до 28%.
Възрастта за пенсиониране ще се увеличи до 67 г. от 2022 година, а помощта за най-бедните пенсионери ще бъдат премахната до края на 2019.
Пазарът на труда ще бъде либерализиран, както и работното време на магазините, за целите на „насърчаване на устойчив растеж".
Гърция трябва да "приеме необходимите мерки за укрепване на финансовия сектор". Това означава да се вземат по-строги действия на необслужваните кредити и укрепването на управлението на банковия сектор, включително и "елиминиране на всякаква възможност за политическа намеса, особено в процеса на назначаване". Всъщност сделката призовава за конкретна програма за "деполитизация гръцката администрация".
Мрежата за пренос на електроенергия ще бъде разпродадена, като част от "значително по-малка приватизационна програма, но с по-добро управление". Това е един от най-всеобхватните аспекти на сделката. Текстът на декларацията на срещата на върха, казва: "Ценни гръцките активи ще бъдат прехвърлени в независим фонд, който ще остойности активите чрез приватизационни сделки и други средства." Фондът ще бъде създаден в Гърция и ще се управлява от гръцките власти, но "под надзора на съответните европейски институции" - Европейската централна банка и Европейската комисия, които, заедно с Международния валутен фонд, надзирават гръцките финанси по време на кризата. Това се възприема като доверителен фонд извън контрола на гръцкото правителство, който може да подбере гръцките активи и да се разпорежда с тях, за да изплати дълговете на страната. Цитира се цифрата € 50 млрд за стойността на фонда. От тях половината ще отидат за рекапитализация на затруднените финансово банки в страната. Една четвърт от приходите на фонда ще бъдат използвани за намаляване на съотношението в Гърция на дълг към БВП, а останалите € 12,5 млрд ще бъдат използвани за инвестиции в Гърция.
Означава ли всичко това, че Гърция е спасена?
Що се отнася до лидерите на еврозоната, това са необходими, но не достатъчни условия, и те няма да толерират никакво отстъпление.
"Изброените по-горе ангажименти са минимални изисквания за започване на преговорите с гръцките власти, обаче, срещата на върха на еврозоната изясни, че началото на преговорите не изключва всяко окончателно възможно споразумение за нова програма за ESM (Европейският механизъм за стабилност, спасителния фонд на еврозоната)". В документа се казва, че срещата на върха "отбелязва възможните нужди от финансиране на програмата за между € 82 млрд и € 86 млрд", а също така "отбелязва спешни нужди от финансиране" на Гърция от € 7 млрд до 20 юли и още € 5 млрд от средата на август.
За сега, всичко зависи от това дали правителството на Гърция може да получи одобрение от парламента на страната за този пакет. До сряда вечер, гръцките депутати трябва да гласуват за пакет от мерки, които обхващат увеличаването на ДДС, пенсионните промени, независимостта на Националния статистически институт и ангажименти към "фискална консолидация". Само тогава може да се стигне окончателно споразумение по най-новия спасителен план.
През 2011 г. частните кредитори на Гърция приеха масивно 50% съкращение на дължимите суми, намалявайки дълга на Гърция със € 100 млрд. Гърция натискашеза второ съкращение тази година, но не успя да постигне споразумение с кредиторите си.

Станете почитател на Класа