Женският кюрдски батальон - кошмар на Ислямска държава

Бойците на ислямската държава смятат, че ако умрат в битка от ръцете на една жена, душите им ще горят в ада, противно на това, което ще се случи, ако те паднат от ръцете на мъж. Като се има предвид това, кюрдите, които се борят в техния регион срещу разпространението на ИД, са образували батальон от жени за да ги плашат и да ги отблъснат. Там, жените се борят за свободата си по всички фронтове: във войната, както и в кюрдското общество.
Сирийският град Serekaniye предимно населен с кюрди, е последният голям град съпротивляващ се на ИД. Единствената сила, която защитава Serekaniye от терористичната групировка са кюрдските Единици за Народна Защита (ЕНЗ). От 2012 г., важна част от тях е женският отряд.
RT посети един от лагерите, където жените, всички неомъжени момичета, се обучават само един месец, преди да отидат в битка срещу ИД, които са само на 3 километра от лагера, така че битката може да започне по всяко време. "Организирахме тези лагери, но точното им място се променя постоянно", обяснява командирът на ЕНЗ.
След месец на обучение, девойките се насочват към предната линия, където ще се бият в продължение на два месеца, след което ще се завърнат у дома само за ден или два преди да се върнат на бойното поле.
"ИД ни нападнат. Те вземат децата ни, отсичат главите им. Те отвличат нашите дъщери и ги опозоряват", казва бащата на едно от момичетата. "Аз се моля никога да не я вземат за заложник. И ако това се случи, да си пусне последния куршум," добавя той.
"Ние сме отгледани в едно общество, което принуждава жените да се занимават само с домакинската работа и мъжете смятат жените за тяхна собственост, като украшение. За една жена бракът е като попадане в затвор. Като се има предвид манталитета на обществото ни, няма възможността омъжените жени да станат част от ЕНЗ. Но ние искаме да създадем едно ново общество, "казва една девойка - боец.

Станете почитател на Класа