Намериха мумия от изгубена средновековна цивилизация в Руска Арктика

Археолозите са открили в Ямало-Ненецкия автономен окръг в Русия яма, датираща от дванадесети-тринадесети век. В нея има пашкул, изработен от брезова кора, който не е била отворен: изследователите смятат, че той крие тайнствени човешки останки от средновековна цивилизация.
Откритието, определяно от правителството на областта като "сензационно", е направено в некропола Зелени Яр, в близост до град Салекхард, разположен точно на Арктическия кръг, информира The Siberian Times.
Човешките останки в "пашкула", увит в брезова кора, вероятно съдържат метала мед, който в комбинация със слоя вечна замръзналост са предизвикали случайно мумифицирането. Археолозите подозират, че в корпуса, който е дълъг 1,3 метра и широк 30 cm, се намират останките на дете или тийнейджър от XII-XIII век.
Новото откритие съответства на други открити в Зелени Яр, които принадлежат към една тайнствена средновековна персийска цивилизация. Ако откритието се потвърди, това ще бъде първата мумия на "изгубената цивилизация" , в тази интригуваща местност.

Станете почитател на Класа