ЮНЕСКО щеизползва сателити за наблюдение на древни места, застрашени от ИД

ЮНЕСКО ще финализира сателитна сделка за да подобри мониторинга на антични обекти в Сирия, Ирак, Йемен и Либия, които са застрашени от грабежи и унищожаване от групи като ислямска държава. Сателитните снимки са с достатъчно висока резолюция, за да покажат незаконна дейност около чувствителни обекти, заяви в интервю за Guardian Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.
"Има толкова много незаконни разкопки в ход. Видяхме сателитни снимки за това. Ние скоро ще имаме подписан договор да получаваме повече сателитни снимки, а наскоро на важна кръгла маса в ЮНЕСКО лично видяхме снимки на дупки около археологически обекти ", каза тя.
Сателитен мониторинг е една от поредицата стъпки, които Бокова предлага за справяне с щетите и унищожаването на исторически ценности , което тя нарича "културно прочистване".
ИД е унищожила мавзолеи, храмове и статуи в и около Палмира, както и асирийски руини и артефакти в Ирак. Тя каза, че мащабът на щетите и унищожаването е голям и контрастира с разпространения относително ограничен вандализъм през 2001 г., когато талибаните взривиха будистки статуи в Бамиян в централната част на Афганистан.
Тя счита, че е необходима военна акция на връщане на обектите, но само твърдата сила не е достатъчна и призова за натиск за справяне с трафика на разграбени артефакти, тъй като ИД и други групи, използват търговията с тях за финансиране на тероризма.
Бокова е кандидат за мястото на Бан Ки Мун за следващ генерален секретар на ООН.

Станете почитател на Класа