Ще спаси ли БРИКС Гърция от неизпълнение?

Тройката наистина не е мотивирана да помогне на Гърция да излезе от трудната икономическа ситуация и при натиск от страна на кредиторите, Атина може да избере БРИКС, пише портал Global Research.
През май, руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак предложи на Гърция да стане шестият член на БРИКС. От своя страна, гръцкият премиер Алексис Ципрас показа интерес, защото по този начин страната може да получите достъп до банката за развитие на БРИКС, припомня експертът Стивън Лендман.
"Целта на Банката за развитие е да се сложи край на западната хегемония на финансовите пазари и да се превърне в една от най-добрите банки в света. Русия и може би Китай може да предоставят финансова помощ за Гърция", пише авторът. Той гарантира, че Атина вече води преговори за евентуално участие на страната в блока, които също ще бъде разгледани на следващата среща на върха на страните от БРИКС на 9 юли в руския град Уфа.
Все пак остава нерешен проблемът с гръцкия дълг, докато расте напрежението между Атина и кредиторите. Гръцкият заместник-министър на отбраната Костас Исихос вярва, че Гърция ще се превърне в "икономическа колония", ако на референдума на 5 юли гражданите гласуват за мерките за строги икономии на тройката.
На свой ред, Тройката не е мотивирана наистина да помогне на страната длъжник, а иска да влоши положението, смята Лендман. "Кредиторите не се интересуват от преструктуриране на дълга и възстановяването на гръцката икономика. Те искат да унищожат страната и да я лишат от активи и предприятия", заключава експертът.

Станете почитател на Класа