Русия спря доставките на газ за Украйна след прекъсване на разговорите

Руската газова фирма Газпром потвърди, че е спряла доставките на газ за Украйна, след провал на ценовите преговори. Това идва само ден след като Украинската държавна енергийна фирма Нафтогаз обяви, че временно преустановява покупки на газ от Русия.
Преговорите с посредничеството на ЕС, насочени към запазване на доставките, продължиха шест месеца без споразумение.
CEO Алексей Милер заяви, че Русия спира да доставя газ за Украйна в 10:00 местно време в сряда. "Газпром няма да доставя природен газ за Украйна на всяка цена, без предварително заплащане", каза той, цитиран от руските медии.
Нафтогаз заяви във вторник: "Тъй като на Допълнителното споразумение между Нафтогаз и Газпром изтича на 30 юни и условията за по-нататъшни доставки на руски газ за Украйна не са договорени на днешните тристранни разговори във Виена, Нафтогаз суспендира покупките от руската компания."
Украинската фирма заяви, че ще продължи да транспортира руски газ до други европейски клиенти. Това е вторият път за една година, когато руските доставки до Украйна спират.
За изминалата година, Европейският съюз като медиатор в преговорите във Виена, е реализирал серия от временни споразумения, които трябва да се подновяват на всеки три месеца.
Украйна консумира около 50 млрд кубически метра газ годишно, като произвежда около 20 млрд и внася останалите.

Станете почитател на Класа