Иран репатрира 13 тона злато

Иранското правителство е успяло да репатрира няколко тона злато, държано в Южна Африка през последните две години заради международните санкции. Операцията е резултат от компромиса, постигнат в преговорите по ядрената програма на Иран.
Иранските власти обявиха, че са успели да репатрират част от златните резервите, задържани под международни санкции, съобщи FARS. Ръководителят на Централната банка на Иран, ВалиолахСейф, е уточнил, че става дума за 13 тона злато, които са били държани в Южна Африка през последните две години.
Служителят добави, че от началото на седмицата банката е получила три товара злато, последният от които от четири тона. Той обясни, че златото е било придобито и държано в Южна Африка, но не е бил възможен трансфер в Иран "поради нелогични проблеми, породени под предлог за санкции".
Операцията е резултат от компромис, постигнат на преговорите във Виена във връзка с ядрената програма на Иран. 7 юли е определен за нов срок за окончателното споразумение.
"Облекчаване на санкциите срещу Иран и получаване на достъп до финансови ресурси и злато на страната в чужбина е една от основните цели на преговорите във Виена," добави Сейф.

Станете почитател на Класа