Парижките съветници подкрепиха плана за първия нов небостъргач от 40 години

Парижките общински съветници са гласували в полза на горещо оспорваните планове за гигантска триъгълна кула, която ще бъде първият модерен небостъргач в столицата от повече от 40 години. Сградата, 180 м висока, ще подслони 120-стаен хотел и 70 000 кв м офиси.
Небостъргачите, обичайна гледка за повечето големи столици, са изправени пред дълбока опозиция в Париж още от построяването за Световното изложение през 1889 г. на 300-метровата Айфелова кула.
Социалистическия кмет на Париж, Ан Идалго, разби опозицията на новия Tour Triangle през ноември миналата година, след като част планираното офис пространство бе пожертвано за детски заведения и културни центрове.
Сградата е проектирана от базираните в Базел архитекти Herzog & de Meuron, които стоят зад превръщането на електроцентрала в Лондон в Tate Modern Art Museum и стадиона "Птичето гнездо" в Пекин за Олимпийските игри през 2008 г.
Най-голямата група в Европа за развитие на имоти, Unibail Rodamco, влага € 500 милиона в проекта, който трябва да бъде завършен през 2018 г..
Последният голям небостъргач построен в рамките на града е 59-етажната, 210-метрова сграда в южната част на Париж, която отвори врати през 1973 г. Оттогава повечето небостъргачи са били концентрирани в бизнес района La Defense в западните покрайнини.
Кулата ще бъде в югозападната част на града в квартал Порт де Версай, до огромните конгресни зали.

Станете почитател на Класа