НАТО ще експлодира, ако продължава да се разширява

САЩ поставя под заплаха съществуването на НАТО, опитвайки се да включи повече и повече нови държави, казва "The National Interest". Разширяването на съюза вреди на НАТО - тъй като може да доведе до конфликти между страните-членки и дори може да го срине.
НАТО трябва да съществува независимо от външните предизвикателства, като първа помощ за борба с вътрешната заплаха: бруталната история на Европа и противоречията между западните страни, се казва в статията. Въпреки, че една от основните цели на НАТО бе конфронтацията със Съветския съюз, алиансът помага да сдържа враждебността между държавите от Европа.
"Ако организацията колабира, бивши нейни членове ще бъдат изправени пред нови предизвикателства за сигурността и биха могли да формират нови коалиции. След едно или две поколения в Европа ще възникнат много конфликтни връзки, които съществуват в Тихия океан и Близкия изток и са съществували в различни моменти от историята на самата Европа" твърди медията.
В същото време, сега е налице реална заплаха за съществуването на НАТО и тя идва отвътре. Опасността се крие във възможното разширяването на Алианса в контекста на влошаващите се отношения с Русия. Вестникът се съмнява жизнеспособността на привличането на бившите страни от Централна и Източна Европа и бившите съветски републики, особено Грузия и Украйна.
"The National Interest" подчертава, че лидерите на Германия и Франция са наясно, че Грузия и Украйна не са подходящи кандидати за нови членове на западния военен алианс. Грузия след войната от 2008 г. "ще бъде тежко бреме за НАТО." Същото може да се каже и за Украйна, която в момента е в криза. "Вашингтон трябва да подчертае, че ограничението за сътрудничество с бившите съветски републики (с изключение на Балтийските страни) е в съгласие с политиката на НАТО, въпреки че не е официално обявено," се казва в статията.

Станете почитател на Класа