Загриженост на континента: гореща вълна носи температури над 40 C

Няколко европейски правителства са издали метеорологични предупреждения, тъй като гореща вълна ще премине през Португалия, Испания и Франция с температури над 40 ° С, носейки опасност за възрастни хора и деца.
Париж, който е активирал национален авариен план, е особено чувствителен към рисковете след общоевропейската гореща вълна през 2003 г. довела до близо 20 000 смъртни случая, убивайки хиляди изолирани възрастни хора във Франция.
Френският министър на екологията, Сеголен Роаял, призова тези, които отговарят за климатизираните обществени места, като библиотеки, кина и молове, да ги споделят с обществото за отдих от жегата. "Не мисля, че тази гореща вълна ще има същите последици, както през 2003 г., защото тогава не бяхме подготвени както сега", каза тя.
Френските власти са създали регистър за гореща вълна в някои градове, където изолирани възрастни хора да бъдат проверени чрез телефонно обаждане или домашно посещение. Препоръчва се най-уязвимите - възрастните хора и децата – да мокрят главите и косата си и да се увиват в хладни, влажни кърпи.
Високите температури през последните дни, причинени от горещ въздух, преминаващ от северна Африка в Европа, се очаква да продължат през цялата седмица и да се разпрострат на север до Великобритания и Белгия.
Здравните власти във Великобритания призоваха уязвимите групи, включително възрастните хора, малките деца и хората с дихателни затруднения, да се охлаждат.
"Това не са обичайните метеорологични явления, [те са] от изключителна интензивност и с много високо ниво на риск за населението", заяви говорител на Националната метеорологична служба на Испания и посъветва всички да се хидратират чрез пиене на най-малко три литра вода на ден и избягване на алкохола.
Властите в Испания и Португалия предупредиха също, че палещите температури, пораждат сериозна опасност от горски пожари, с особено висок риск в гористите централните и северни райони.

Станете почитател на Класа