Дейвид Камерън: Британците няма да приемат "твърд" ЕС

Британските избиратели няма да приемат "твърд" ЕС, който не може да се справи с кризата в Гърция и с исканията на Обединеното кралство за реформи, заяви Дейвид Камерън. Премиерът каза, „Съюзът няма да работи, ако не може да покаже гъвкавост".
Г-н Камерън говори след като официално стартира кампанията за предоговаряне членството на Великобритания в навечерието на референдума „Вътре/Вън" през 2017. Той също заяви, че Гърция би могла да напусне еврозоната, ако отхвърли на референдум спасителните предложения.
Гръцките банки са затворени в навечерието на гласуването на 5 юли, след като разговорите между правителството и международните кредитори не успяха да постигнат съгласие.
Говорейки пред BBC, г-н Камерън заяви, че британските интереси ще бъдат най-добре обслужени от споразумение между гръцкото правителство и еврозоната. Г-н Камерън заяви, че ЕС трябва да бъде достатъчно гъвкав, за да работи за страни във и извън еврозоната.
"Ако не може да покаже гъвкавост ЕС няма да работи като организация и аз вярвам че британския народ ще види това", каза той, като добави: "Това трябва да е гъвкавостта на мрежа, а не твърдостта на блок. "
Запитан дали е повдигнал исканията си за реформи по време на срещата на високо равнище, доминирана от гръцката криза, премиерът каза, че е имал "много дълги" дискусии по въпроса. Премиерът каза, „ще има много преговори в бъдеще -но всяко пътуване започва с една единствена стъпка. Успешните преговори ще изискват упоритост".

Станете почитател на Класа