Новата навигационна система на руските самолети

Консорциум Радиоелектронни технологии - Крет, водеща компания в радио-електронната промишленост е разработила небесна навигационна система за определяне на координатите на самолети на базата на звездите. Тя е предназначена за руската стратегическа авиация, включително за Tu-160.
"Kret разработи система за навигация ANS-2009 г. за руската стратегическа авиация, която позволява да се определят с точност координатите на самолетите въз основа на данните за позицията на звездите", гласи изявление на консорциума, цитирано от РИА.
Като се има предвид разположението на звездите, системата определя географските координати и маршрута на въздухоплавателното средство. В допълнение, компанията отбеляза, че новата технология за астронавигация е проектирана да определя скоростта и позицията на обекта точно, независимо от продължителността на полета.
Според заместник-директор на консорциума, Владимир Михеев, методът е "изключително сигурен в условия на война, когато врагът може да влоши действието на спътниковата навигация."

Станете почитател на Класа