Гърция контраатакува: Атина може да съди ЕС за "задушаване" на банковата система

Гърция заплашва да съди институциите на Европейския съюз, за да се предотврати напускането на еврозоната и да се спре "асфиксията" на банковата система, заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис.
"Гръцкото правителство ще използва всички наши законни права и ние ще обмислим завеждане на дело в Европейския съд", заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис в интервю за "The Telegraph". "Договорите на ЕС не предвиждат напускане на еврото. Членството ни не подлежи на коментар", добави той.
Декларацията му идва след като няколко европейски лидери предупредиха, че Гърция ще бъде принудена да напусне еврозоната, ако гръцките граждани гласуват на референдум на 5 юли срещу мерките за строги икономии, предложени от кредиторите.
Всяко дело срещу органите на ЕС в съда би било безпрецедентно събитие, което допълнително ще усложни кризата. Въпреки това, гръцки официални лица обмислят възможността да съдят самата Европейска централна банка, която реши да задържи 89 милиарда спешни заеми за гръцките банки, с което в значителна степен наруши тяхната ликвидност.

Станете почитател на Класа