„Мек преврат“ срещу Дилма Русеф

Според Жоаким Палжарес, бразилски журналист и главен редактор на списанието Carta Майор, Бразилия преживява мек преврат, дирижиран от крайно десни фондации от САЩ. "Ние сме в разгара на един процес на разпадане на правителството на президента на републиката, Дилма Русеф".
Авторитетният бразилския журналист се позовава на известната концепция за мек преврат "който цели прекършването на на демокрацията в Бразилия и ще бъде в съответствие с всички тествани през последните години методи на латиноамериканската десница: конституционен преврат, парламентарно сваляне, преврат в забавен каданс ", гласи статията.
Според него, има три конкретни стъпки: да доведат до провал на правителството на Русеф в Конгреса, за да предизвикат "импийчмънт", да се дисквалифицира Работническа партия и се извадят лидерите й извън играта, да се премахнат и се демонтират всички достижения на социалния, икономическия и политически напредък ,
"Те искат да завършат работата, започната при управлението на Партията на бразилската социална демокрация (PSDB) през 90-те, с унищожаването на държавата, регресия в демократичните права и подмянате им с платени услуги, недостъпни за всички", каза той.
Журналистът говори за подобни процеси и в други страни от Латинска Америка. Според него, чрез социалните мрежи действат "движения и младежки лидери обучени и финансирани от крайно дясно фондации от САЩ , които ще бъдат новите частни ръце на ЦРУ и Държавния департамент."

Станете почитател на Класа