Карта: Най-добрите и най-зле подготвени страни за справяне с изменението на климата

Не всички страни са еднакво подготвени за предизвикателствата на изменението на климата. Международна комисия от експерти, свикани от научното списание "The Lancet" е предложил оценка за степента на подготовка на света. Борбата с изменението на климата ще бъде не само проблем, но и "най-голяма възможност" за здравеопазването в световен мащаб през XXI век. Страни като Норвегия и другите скандинавски страни, Нова Зеландия, Австралия и Обединеното кралство са в списъка на народите в по-изгодна позиция да се възползват от тази възможност.

В същото време, десетте страни, които вероятно ще пострадат по-тежко от изменението на климата, са Чад, Еритрея, Бурунди, Демократична република Конго, Централноафриканската република, Судан, Нигер, Хаити, Афганистан и Гвинея-Бисау. Това означава, че най-бедните и най-слабо развитите държави най-много страдат от последствията на своите емисии и други замърсители, от емисиите на парникови газове и други нарушения на климата в световен мащаб.

За картографирането, заключенията на експертите са взели предвид здравната политика и инфраструктура, с които всяка страна разполага, за да се противопоставя на ефекта на затоплянето. Експертите не са разглеждали различия в рамките на държавите, но твърдят, че има райони или зони, много по-малко подготвени да се справят с предизвикателството, каквито са градовете Маями и Ню Йорк в САЩ

Станете почитател на Класа