Чешкият президент сравнява САЩ с бронтозавър

В интервю за списанието "Листи" чешкият президент Милош Земан разкритикува политиката на Белия дом и настоящия му лидер, Барак Обама, сравнявайки го с бронтозавър, починал от неспособността да коригира своите дефекти.

"Американците нямат капацитет за самоанализ. Радвам се, че показаха поне малко с решението на Обама да вдигне санкциите срещу Куба петдесет години по-късно. Въпреки това, интелигентността на политиката се измерва с дължината на интервала за който грешката се коригира. Ако вашата реакция идва след петдесет години, може да свършите като бронтозавър, който починал преди да коригира своите собствени дефекти в развитието", заяви президентът.

Президентът подчерта също други сериозни грешки, които САЩ са направили във външната си политика, като нахлуването в Ирак, оправдано с аргумента, че страната има оръжия за масово унищожение - оръжия, които никога не са били намерени.

Друга грешка на САЩ, според Земан, са плановете да атакуват сирийските правителствени сили смятайки, че фракциите, борещи се срещу тях са демократични. Чешкият президент смята, че тази ситуация е продължила дълго преди американците успели да осъзнаят, че антиправителствените бойци в района са членове на Ал Кайда.

Станете почитател на Класа