Ръководената от Китай банка АБИИ с церемония по подписването

Китай бе домакин на церемонията по подписването на Азиатската банка за инвестиции в инфраструктура (АБИИ), новата международна финансова институция, определяна като съперник на Световната банка и Азиатската банка за развитие.

Делегати от 50 държави се събраха в Голямата зала на народа в Пекин за церемонията по подписването на устава, който определя дела на всяка държава и първоначалния капитал на банката. Великобритания, Германия, Австралия и Южна Корея са сред учредителите.

Япония и САЩ, които се противопоставят на АБИИ, бяха най-известните отсъстващи. САЩ се съмняват в стандартите за управление на новата институция, която разглеждат като разпространение на китайското влияние и се опитават да убедят и други да стоят настрана.

АБИИ, която беше създадена през октомври от 21 страни, начело с Китай, ще финансира азиатските транспортни, енергийни и инфраструктурни проекти. Това е една от няколкото институции, създадени от Китай поради недостига на влияние в големите световни финансови институции като Световната банка и МВФ, както и неудовлетворението от дейността им.
Това не е просто една дипломатическа победа за Китай, тя служи на важна икономическа цел също. Инженерните гиганти на Китай се стремят да изграждат пристанища, пътища и градове на континента. Решението е - заемаш пари на региона, за да плаща на китайски компании да изграждат Азия на 21-ви век съгласно генералния план на Пекин и с китайско влияние в същността си.

АБИИ ще започне дейността си с уставен капитал от $ 50 млрд, който ще нарастне до 100 милиарда долара. Китай ще притежава дял от 30,34%, което го прави най-големият акционер на банката с 26.06% от правата на глас. Индия ще бъде вторият най-голям акционер с 10-15% дял, докато Русия и Германия ще делят третия и четвърти по големина дялове.

Станете почитател на Класа