NASA обяснява защо 30 юни ще бъде по-дълъг с една секунда

На 30 юни, когато достигне 23:59:59, часовникът ще маркира 23:59:60 преди да покаже 00:00:00. Докато експерти от цял свят обсъждат хаоса, от който интернет може да пострада, НАСА реши да обясни тази допълнителна секунда.
"Въртенето на Земята постепенно се забавя и тези излишни секунди се използват за настройка", казва Даниел МакМилан, от НАСА.
Един ден има продължителност 86 400 секунди, според стандарта, който човечеството използва в ежедневието си - атомното време (UTC). Продължителността на една секунда се основава на атомните вибрации на цезиевите атоми и това е най-надеждният метод за измерване, тъй като атомите трептят с изключително равномерна честота. Тези електромагнитни преходи са толкова надеждни, че цезиев часовник избързва или изостава с една секунда едва на всеки 1 400 000 години.
Въпреки това, средният Слънчев ден (средната продължителност на един ден, времето, необходимо на Земята да се завърти около собствената ос) е 86400.002 секунди. Това е така, защото въртенето на Земята постепенно се забавя поради спирачната сила, причинена от гравитационната борба между Земята, Луната и Слънцето. Учените изчисляват, че за последен път Слънчевият ден е траял точно 86 400 секунди през 1820 г.
Но тези две милисекунди не са основният проблем, влияят още динамиката на вътрешно ядро на Земята, вариациите в океаните, подпочвената вода и съхранение на ледниците, океанските и атмосферни приливи.
За да се отчете всичко това, се добавя една секунда допълнително на 30 юни или 31 декември. От 2000 г. сега ще бъде четвъртият път, в който това се случва.

Станете почитател на Класа