Кюрдите твърдят: Кобане е завзет

Кюрдските бойци казват, че напълно са завзели сирийския граничен град Кобане и са убили над 60 бойци на ислямска държава (Isis), два дни след като групата го нападна с атентатори-самоубийци. Редур Кселил, говорител на сирийската кюрдска милиция, каза "Все още има операции по търсене в квартали, където биха могли да се крият. Но градът е спокоен сега".
В североизточната част на Сирия, кюрдските сили и армията са водили отделни битки с ИД около град Хасака през нощта, в опит да завземат повече области в близост до границата с Ирак, заяви мониторинг групата Сирийска обсерватория за правата на човека СОПЧ.
ИД изби около 200 цивилни в града и околните райони по време на нападението, което започна в четвъртък. СОПЧ го описа като едно от най-страшните кланетата, извършени от групата в Сирия.
Кобане е мястото на една от най-големите битки срещу ИД миналата година. Кюрдските бунтовници си върнаха града с помощта на въздушни удари на САЩ, след четири месеца на пожари и обсада.
На североизток, ИД се опитва да изтръгне град Хасака от правителствените сили. Сирийскатата държавна телевизия заяви в събота че градът е под контрол, но ожесточени сблъсъци продължават в югозападната, южната и югоизточната част на страната.
Тази седмица, кюрдите напреднаха и се установиха на 30 мили от Ракка - де факто столицата на ИД.

Станете почитател на Класа