Литва забрани на учител по испански да пише за Украйна във Facebook

През март тази година литовските спецслужби стартираха национална операция срещу блогъри и активисти в интернет. Една от жертвите на тази кампания, учителят по испански Хосеп Мигел Пуертас Салас, трябваше да затвори своя Facebook акаунт заради публикувана информация за Украйна и Литва.
Испанецът прекарал пет години живеейки в Литва. Миналата година създал Facebook страница, за да публикува "информацията, която трудно може да се намери в западните медии". Страницата вече има 8000 последователи, но литовските власти го принудиха да я изтрие.
В интервю за RT учителят гарантира, че литовските власти дори влезли в частните домове на някои блогъри. "Много е тъжно, че една страна, която претендира да бъде демократична преследва политически опоненти, влизайки в частен дом, отнемайки лаптопи, заплашвайки активисти и дискриминирайки ги на работното място", казва Мигел Пуертас, рискувайки да загуби работата си, както и много литовци. "Някои дори са били уволнени за тяхната проруска дейност", каза той.
Пуертас подчертава, че не взема страна ". Аз не съм проруски настроен, а свободен човек, който просто анализира информацията" и обясни, че взема информацията от международните медии като Би Би Си и от своите чуждестранни приятели, живеещи в Украйна. "Това, което се случва в Литва, е срам ".

Станете почитател на Класа