В Париж проектират най-високият дървен небостъргач в света

Париж може да има в близко бъдеще еко комплекс, в който наред с други сгради, ще има дървен небостъргач на 35 етажа - най-високата кула в света от рода си.
Канадското студио Michael Green Architecture (MGA) е представило проект на най-голямата дървена сграда в света, на 35 етажа, която да бъде построена в Париж, съобщава ArchDaily. Както се очаква, небостъргачът ще бъде част от архитектурен комплекс, наречен Баобаб, който ще включва и няколко жилищни сгради, пазар, автобусна спирка, паркинг, хотел и други съоръжения.
Проектът е подготвен за участие в конкурса "Преосмисли Париж", чрез който френските власти търсят новаторско развитие за града. Според MGA, идеята има няколко предимства пред конкурентите си, особено в областта на околната среда.
Дървената кула ще спести над 3700 метрични тона въглеродни емисии, количество, което е еквивалентно на 2207 коли спрени от експлоатация за една година. Проектът, който разработчиците описват като "нова ера в строителството" ще се реализира само в случай на спечелване на конкурса, а резултатите ще бъдат обявени през това лято.

Станете почитател на Класа