Японската котка робот Doraemon облекчава дипломатическото напрежение с Китай

Анимационният 3D филм с Doraemon - любим в Япония робот котка - облекчава дипломатическото напрежение между Токио и Пекин и чупи боксофис рекорди с $ 4,8 милиона постъпленията в деня на премиерата си, надминавайки досегашния първенец Kung Fu Panda 2.
Doraemon, пълничка и вечно весела котка от 22 век, е очаровала поколения японски фенове със своята мощ за телепортация, пристрастяване към сладки бобови палачинки и набор гениални джаджи, които използва, за да помогне на безпомощния си приятел, ученика Nobita. Създанието на Фуджико Фуджио, е продадено в над 100 милиона копия, което го прави един от най-продаваните комикси в света, а сериалът е спечелил публиката в повече от 30 страни. Глобалната популярност на Doraemon е такава, че през 2008 г. той е направен посланик за насърчаване на японската поп култура в чужбина.
Популярността на Doraemon показва облекчаване на напрежението между Япония и Китай около собствеността на островите и тълкуванията на военновременната история.
Лидерът на Китай, Си Дзинпин и японски му колега Шиндзо Абе, са се срещали два пъти през последните шест месеца, подхранвайки надеждите за приятелски връзки между втората и третата икономики в света.
Филмът, който ще бъде показан на 5500 екрани в Китай през идния месец, е първият японски филм в Китай от 2012 г., когато правителството на Япония купи островите Сенкаку от техните частни японски собственици и на практика ги национализира. Този ход предизвика протести в няколко китайски града и сведе двустранните връзки до най-ниската точка за последните десетилетия.

Станете почитател на Класа