Законопроектът за референдум засилва натиска за гласуване на 16 години

Екс-министър и член на парламента и мощни съмишленици планират да дадат думата на тийнейджъри, на фона на призива за повече информация относно възможностите за излизане на Великобритания от ЕС. Сър Питър Ботъмли смята, че достатъчно депутати-Toри ще се присъединят към него в искането 16- и 17-годишните също да гласуват в референдума за членство в ЕС.
Правителството е изправено пред потенциален бунт в двете камари на парламента заради отказа си да позволи на 16- и 17-годишните да вземат участие в провеждането на референдум за членството в ЕС, на фона на нарастващата загриженост за начина на провеждането му.
Сър Питър Ботъмли, отдавнашен поддръжник на гласуването на 16, е подписал предложение в подкрепа на разширяването на правата и изрази увереност, че другите депутати Консерватори ще последват примера му.
Междувременно съмишленици планират изменения на закона за референдум в Камарата на лордовете с надеждата да подтикнат Камарата на общините към подкрепа на гласуване на 16, което бе допуснато в миналогодишния референдум за независимост на Шотландия. При досегашните разпоредби само тези на възраст над 18 години ще има право на глас в референдума за ЕС, който ще се проведе в края на 2017.
Водещ проевропейски депутат заяви, че ще има "огромна подкрепа в Камарата на лордовете" за вота на 16, защото лейбъристите и независимите, които харесват идеята, имат достатъчно мнозинство над торите.
Ботъмли каза, че е бил впечатлен от работата на младежкия парламент и младежките съвети, и позволяване на тийнейджърите да гласуват на референдума ще бъде начин да се повиши политическата им ангажираност.
Междувременно висши фигури в Уестминстър призовават министрите да дадат подробности, преди референдума. Лорд О Донел, бивш секретар на кабинета, заяви че обществеността трябва да бъде по-наясно за това, до което би довел животът извън ЕС, както и дали Великобритания ще търси отношения, подобни на тези на Норвегия, която е член на единния пазар, но няма думата по законите. Той призова също правителството да разработи и публикува повече материали по икономическите последици от излизането от ЕС.

Станете почитател на Класа