САЩ призоваха за "спиране на териториалните претенции" в Южнокитайско море

САЩ призова за "незабавно и трайно спиране на териториалните претенции " в спорните райони на Южнокитайско море. Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви в Сингапур, че действията на Китай в областта са "не са в крак" с международните правила. На конференцията в събота, на която присъстваха министрите на отбраната от целия Азиатско-тихоокеанския регион, г-н Картър заяви, че иска "мирно разрешаване на всички спорове". Той призна, че другите претедиращи като Виетнам, Филипините, Малайзия и Тайван са изградили предни постове в района, но заяви, че "една държава е отишла много по-далеч от всеки друг".
Китайските власти описаха забележките на САЩ за Южнокитайско море като "безпочвени и не конструктивни".
Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, което се припокрива с исканията на съседите му. Другите страни обвиниха Китай в незаконно завземане на земя, за създаване на изкуствени острови, които биха могли да бъдат за военна употреба.
Китай е рекултивирал над 2000 дка, повече от всички други претендиращи заедно и повече отколкото през цялата история на региона.
Секретарят по отбраната в САЩ също заяви, че САЩ ще запазят значително присъствие в региона добавяйки: "Съединените щати ще летят, плават и работят навсякъде, където международното право позволява"
Въпреки това полковник, член на делегацията на Китай заяви по време на конференцията, че действията на Китай са "разумни и обосновани и не е правилно да се критикува Китай за застрашаване на мира и стабилността чрез строителни дейности. Китай вече е декларирал своята работа в областта законно и това е необходимо, за да защити своя суверенитет.

Станете почитател на Класа