Саркози преименува френската опозиция на „Републиканците“

Бившият френски президент Никола Саркози промени името на своята партия от Съюз за народно движение на Републиканците. Членовете на основната опозиционна партия на Франция гласуваха в подкрепа на ребрандирането в петък, с 83% одобряване на този ход. Това предизвика широк дебат във Франция, тъй като критиците твърдят, че всички французи са републиканци.
Според едно проучване на общественото мнение, почти 70% от обществото - и 40% от поддръжници на партията - казват, че никоя политическа партия няма право да използва етикета републиканец. В уводна статия в Le Monde група от трима писатели и политици заяви: " Обидно и безотговорно е Саркози да назове партията си така, сякаш претендира да представлява всички републиканци. "
Левите симпатизанти оспориха плана в съда с аргумента, че благодарение на Френската революция всеки гражданин на Франция е републиканец, а не само тези, които гласуват за Саркози. Въпреки това, съдът отхвърли техния призив за забрана.
Саркози казва, че ребрандирането е " призив за сплотяване към всички, които са загрижени от упадъка на републиката и които искат да спрат този упадък".
Очаква се Саркози да се кандидатира за президентския пост отново през 2017.

Станете почитател на Класа